MSDO

Historik


M.S.D.O. grundades på 80-talet i Tyskland av Grand Master Martin Wietschorke och Kerstin Wietschorke.

Martin Wietschorke har tränat en mängd olika kampsporter och har DAN-graderingar inom många stilar och är även Grand Master i I.S.K.F.A. (International Stick and Knife Fighting Association)

Då Martin Wietschorke bär 10 DAN M.S.D.O. och 10 DAN TANTO JUTSU DO, är han högst graderad och stilchef för M.S.D.O.

MSD var ursprungligen avsett för yrkespersonal såsom polis och militär men även för  övrig säkerhetspersonal som väktare, livvakter mm. På allmän begäran från civila intressenter  har systemet anpassats för den vanliga människan som ett självförsvarssystem för gatan med start år 1988.

Under 90-talet spred sig M.S.D.O. och finns idag i mer än 13 länder i Europa. M.S.D.O. har även spridit sig utanför Europas gränser.

 

MSD i Sverige:

MSD kom till Sverige på 90-talet. Den första klubben som började med MSD låg i Mönsterås.

Det var en Ninjutsuklubb som började köra MSD parallellt med Ninjutsu. Tränaren hette Christian Petersson och han åkte till Tyskland och gick instruktörsutbildningen i MSD. Christian Petersson var den som startade upp MSD här i Sverige och blev den första chefsinstruktören för M.S.D.O i Sverige. Någon månad senare åkte en elev till Christian Petersson ner till Tyskland för att göra sin instruktörsutbildning i MSD. Detta var Jesper Johansson. När sedan Christian Petersson flyttade utomlands för att arbeta tog Jesper Johansson över träningen och klubben blev en ren MSD- klubb. Jesper Johansson flyttade till Öland år 2003 och startade då MSD Öland som idag är Sveriges äldsta MSD-klubb. Idag är Jesper Johansson högst graderad i MSD i Sverige och är chefsinstruktör för M.S.D.O i Sverige.

Idag finns det 3 rena MSD-klubbar i Sverige: Stockholm, Öland och Skåne. MSD Skåne bedriver träning på två orter i Skåne: Tollarp och Knislinge.


Vad är MSD


Modern Self Defence


MSD är en förkortning på Modern Self Defence. Det är ett modernt och renodlat system för självförsvar som är anpassat för att fungera i dagens verklighet. MSD har olika tekniker och metoder för att hantera situationer som man kan råka ut för i sin vardag. MSD är ett öppet system som ständigt anpassas för  att vara så effektivt som möjligt. MSD kan utövas av alla då teknikerna anpassas efter individens förmåga och inga särskilda förkunskaper krävs.

I MSD ingår det olika typer av vapenträning där eleverna lär sig att både försvara sig och bruka olika vapen som batong, tonfa, olika längder på stav och kniv mm. För att kunna försvara dig mot ett vapen måste du även veta hur man använder vapnet. Vi tränar också på att använda saker som man har tillhands till din fördel. T ex sånt du har i hemma, i väskan eller i bilen. Det är sinnet och fantasin som är vapnet, det du har i handen är bara ett verktyg. För att vara med på vapenträning måste man ha fyllt 15 år.

Tanken med MSD är att avsluta kampen så snabbt och effektivt som möjligt.


MSDO = Modern self organisation


Tonfa = Batong


ISKFA = International stick - and knife-fighting organisation

 

Vi tränar i en svart dräkt som kallas Gi och som ny börjar man med vitt bälte och graderar sig genom kunskapskontroll (gradering) till nästa nivå enligt följande ordning:

5 Kyu-Gult, 4 Kyu-Orange, 3 Kyu-Grönt, 2 Kyu-Blått, 1 Kyu-Brunt,1-4 DAN-Svart, 5-7 DAN-Rött/Vitt, 8-10 DAN-Svart/Rött.